Street art is een waar begrip in onze samenleving; van reusachtige graffiti werken, tot aan kleurrijke wildbreiwerkjes en sticker bombing. Vanwege gedoe met de politie, gaan makers van deze kunstwerken vaak schuil achter een verborgen identiteit. Zo staan street art kunstenaars vaak enkel bekend onder een nickname. Dit neemt niet weg dat street art door velen als een ware kunst wordt beschouwd — een kunst met zijn eigen pioniers en helden. Hieronder een aantal bekende street art kunstenaars die veel voor deze scene hebben betekend.

Zelfs bijna iedere leek kent Banksy wel, deze Britse kunstenaar is dan ook de afgelopen jaren enorm populair geworden. In zijn werken geeft hij vaak op een slimme en humoristische manier commentaar op de politiek en de samenleving. Zijn werken zijn zelfs zo populair, dat deze van straat gestolen werden. Ook is zijn werk uiteindelijk in musea beland, hierover zijn de meningen nog altijd verdeeld…

Dat street art verder gaat dan enkel graffiti laat Slinkachu zien. De Londense straatartiest staat bekend om zijn miniatuur poppetjes, die hij op straat neer zet en fotografeert. Dit zorgt voor grappige en bijzondere scenes. De kunstenaar is in dit filmpje in actie te zien:

De Franse fotograaf JR weet met zijn kunst een brug te slaan tussen street art en fotografie. Zo staat hij bekend om zijn enorme portretten, die hij plakt op gebouwen. Soms zijn deze werken enkel vanuit de lucht te zien. In het volgende filmpje kun je zien hoe de kunstenaar werkt aan zijn project ‘The Wrinkles of Los Angeles’:

Een andere Franse straatkunstenaar die veel bekendheid kreeg dankzij de originaliteit van zijn werk, is Space Invader. Zoals zijn artiestennaam al aangeeft, maak hij werken geïnspireerd op de gelijknamige klassieke arcade game. Zijn werken bestaan uit kleurrijke figuurtjes, welke zijn opgebouwd doormiddel van mozaïek. In deze video geeft de Franse kunstenaar een korte introductie van zichzelf en zijn werk:

Het is natuurlijk onmogelijk om alle legendarische straat kunstenaars samen te vatten in één artikel. Mocht je meer over street art iconen willen weten, neem dan eens een kijkje op deze website.

Bekijk gratis alle seizoenen van Streetlab

NPO Start logo streamingdienst

Over Streetlab

Streetlab is een semi-wetenschappelijk televisieprogramma dat vier jongens volgt terwijl ze sociale experimenten doen. De vier vrienden van links naar rechts, Jasper Demollin, Daan Boom, Stijn van der Vliet[ en Tim Senders zijn in het programma op zoek naar wat wel en wat niet kan in de maatschappij. Terwijl ze dit doen, geven ze elkaar opdrachten en doen ze die opdrachten bij nietsvermoedende voorbijgangers. De opdrachten variëren heel erg van “Is gapen aanstekelijk?” tot “Kan ik fitnessinstructeur worden terwijl ik het eigenlijk niet ben?”
Daan Boom is de lange blonde van het stel, en wist zich al een keer op het filmfestival van Cannes op het podium te werken, zonder dat hij daadwerkelijk een film had gemaakt, trainde Stijn van Vliet mee met zijn favoriete clubs Schalkle 04 en FC Utrecht. Alle vier de jongens traden op als boyband, en hoopte tevergeefs en met een beetje cynisme internationaal door te breken in Das Supertalent, de Duitse versie van Holland’s Got Talent.


Privacy Policy