Artistiek intrigerende graffitikunstwerken, grote muurschildering en andere (fysieke) straatkunst zijn voor niet iedereen artistiek en kunstwaardig. Sommige mensen vinden deze vorm van ‘kunst’ een belemmering van de openbare orde en vervuiling van de openbare ruimte. Google wil daarom met het tweede deel van hun ‘Google Art Project’ een Google Street ‘Art’ View creëren die de mensen meeneemt langs de kunst op de straat. 

google-art

Achtergrond

Het leuke aan dit project is, ook de niet liefhebbers van street art kunnen het beter gaan waarderen omdat Google ook de achtergrondverhalen van meer dan tienduizend vormen van street art vertelt. Meer dan tachtig organisaties verspreid over 34 landen werken samen met Google aan het Google Art Project. Het lijkt heel erg op Google Street View, ze nemen je mee over heel de wereld en laten je de verschillende kunstwerken zien in de wijken van New York en Boston tot aan London, Parijs en Berlijn. De kunstwerken zijn gemaakt door in totaal zo’n drieduizend kunstenaar.

Politiek, humoristische straatkunst

De Brit ‘Bansky’ (bijnaam) is een bekende straatkunstenaar die opgenomen is sinds het begin van het Google Art Project. Toen waren er nog maar vijfduizend verschillende kunstwerken te zien. Bansky staat bekend omdat hij zijn street art een achterliggende politieke betekenis geeft en het humoristisch vastlegt. Zijn werk is te vinden in meerdere Europese steden, in Amerika maar ook in het Oosten zoals in de Palestijnse gebieden.

bansky

Eerste editie van het Google Art Project

Je kon een virtuele tour krijgen door verschillende musea, waaronder vier Nederlandse musea. Het eerste deel van het Google Art Project lanceerde in 2011. De vier Nederlandse musea waar je een virtuele rondleiding doorheen kon krijgen waren: het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Centraal Museum en het Paleis op de Dam. Ieder museum kon 1 kunstwerk kiezen om in de allerbeste kwaliteit te laten vastleggen, waardoor je elk detail kon zien. Het Rijksmuseum koos ervoor om ieder detail van de Nachtwacht te laten zien.

Privacy Policy