Michael Jordan in een van zijn eerste campagnes voor Nike.

Michael Jordan in een van zijn eerste campagnes voor Nike.

Toen in de jaren ’50 James Dean sneakers droeg in de film Rebel without a Cause werd de voorheen sportschoen een ware trend. Amerikaanse scholieren begonnen de sneaker als gewone schoen te dragen en sindsdien is dit nooit meer verandert. Al snel was de sneaker niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Toen in de jaren ’70 de hiphop opkwam, werd de sneaker ook populair in deze scene. Rapformatie RUN DMC werden gesponsord door Adidas en maakte zelfs een liedje ‘My Adidas’. Populaire sneakermerken sponsorden steeds meer artiesten en topsporters. Zo werd de Air Jordan van Nike onwijs populair toen Nike basketballer Michael Jordan ging sponsoren. Hedendaags is er geen streetstyle zonder dit soort sneakers.

Vans

Van ouds uit produceerde Vans bootschoenen met antislipzolen, voor op het dek van een boot. Skaters merkten al snel dat deze ook extra grip geven op je skateboard. Vans speelde hier slim op in door nieuwe modellen uit te brengen. Op dit moment worden Vans volop gedragen, en niet meer alleen door skaters. Volgens onderzoek zijn Vans in Nederlands zelfs de meest populaire sneaker op dit moment.

Nike

Nike is een van de populairste sportmerken aller tijde. Het logo van Nike –dat destijds voor $35 is ontworpen- is ook een van de meest herkenbare logo’s wereldwijd. Het merk bestaat sinds 1962 onder de naam Blue Ribbon Sports en draagt sinds 1978 de naam Nike. Nike sponsort al jaren verschillende topsporters en sportteams en werd zo ook populair op de straat. Door het vele basketbal dat op straat werd gespeeld in grote steden als New York begon de hiphop scene ook Nike’s te dragen. In 2002 maakte rapper Nelly zelfs een track over Nike’s Air Force One sneakers.

Adidas

Zoals eerder al genoemd, werden Adidas sneakers populair op de straat door rapgroep RUN DMC. Adidas is bekend om de sneaker met de drie strepen, waar het merk ook patent op heeft. Hier is Adidas erg alert mee, er zijn hier om al rechtszaken geweest tegen merken als C&A, Ralph Lauren en H&M. Ook het gebruik maken van twee of vier strepen kan een rechtszaak met het sportmerk uitlokken. Sinds RUN DMC is Adidas –naast topsporters- meer artiesten gaan sponsoren. Naast hiphop artiesten als Ciara, Missy Elliott of Kanye West kunnen ook de leden van U2 en Katy Perry op gratis Adidas producten rekenen.

Privacy Policy